In deze bijzondere tijd van social distancing vindt mijn coaching plaats op afstand.

Gelukkig heb ik door coaching met een correspondent van de NOS in het buitenland kunnen ervaren dat coaching via  skype / whatsapp goed werkt. Het is even wennen maar als je er rustig voor gaat zitten valt de afstand echt weg. Het enige lastige was destijds de gebrekkige verbinding maar dat had te maken met het desbetreffende land.

Nu face to face contact niet meer wenselijk is merk ik vooraf enige aarzeling bij mensen als ik aangeef dat de coaching online plaatsvindt. Wat blijkt te werken is de suggestie om het gewoon eens te proberen. Voelt iemand zich er uiteindelijk niet comfortabel bij dan stoppen we en stellen we het gesprek alsnog uit. Dat trekt mensen over de streep en mijn ervaringen tot nu toe zijn zeer positief.

Sterker nog,  vanochtend had ik een online gesprek waar ik helemaal vol van was en nog steeds ben. Het maakte mij duidelijk dat online coaching ook heel nuttig kan zijn en nieuwe inzichten op kan leveren. Ik wil dat graag delen. Het volgende gebeurde tijdens het gesprek.

Toen ik mijn client vroeg hoe het met zijn migraine ging zei hij; nou dat gaat prima, zo weg van alle prikkels. Ik hoorde hem voor het eerst duidelijk deze link leggen en gaf dat terug. Hij zei dat hij dit inzicht de afgelopen week had verkregen door het gedwongen vanuit huis te moeten werken. Uiteraard kan en wil hij niet altijd vanuit huis werken maar het geeft wel stof om na te denken over wat hij nodig heeft en hoe dat meer te organiseren valt, ook onder normale omstandigheden (binnen de kaders van zijn werkomgeving).

Hij zag er overigens ook heel anders uit in zijn thuissituatie en straalde veel meer rust uit. Ik heb hem dat teruggeven en hij gaf aan dat het ook zo voelde. Daar zijn we verder op doorgegaan en dat gaf zoveel inzicht. Wat ontzettend waardevol dat hij het verschil zo heeft kunnen ervaren en ik het verschil heb kunnen zien. Hij was er enorm blij mee.

Dit geeft mij stof tot nadenken. Niet alleen ben ik ervan overtuigd dat coaching goed werkt op afstand maar het blijkt ook nog zeer waardevol en effectief om iemand in een andere setting te zien. Misschien ga ik dat middel in de toekomst vaker inzetten in trajecten.

Dus deze crisistijd levert ook nieuwe inzichten op!