Als mensen uitvallen met stress/ burn-outklachten hebben ze vaak geen idee wat er aan de hand is, hoe het gekomen is en wat ze moeten doen om te herstellen. Rust nemen, bijslapen en dan moet het wel weer gaan is vaak het idee. En als het dan niet beter gaat ontstaat er behoorlijke onrust en zelfs paniek waardoor de klachten alleen maar erger worden.
Juist in deze fase is zo belangrijk om inzicht te krijgen in wat langdurige stress met je doet en wat helpt bij fysiek herstel. Dat is nog zo’n onbekend terrein. Er is veel behoefte aan sparring en praktische tips over hoe je weer op kan laden en wat al dan niet handig is om te doen in het dagelijks leven. Ik noem het ‘eerste hulp bij stressklachten’.
Zo kreeg vandaag een eind twintiger tijdens ons eerste gesprek het inzicht dat haar gevecht tegen de moeheid ervoor zorgt dat de klachten aanblijven en zij moe blijft. Het frustreert haar dat ze nauwelijks meer iets kan en een suf leven past haar niet! Het inzicht in hoe stress werkt, haar gevecht en het feit dat de situatie voor nu een ‘tijdelijke sufheid’ met zich meebrengt gaf haar al een enigszins opgelucht gevoel en meer vertrouwen.
Dus werkgevers wacht niet te lang met het aanbieden van deze vorm van ‘eerste hulp bij stress/ burn-outklachten’. Het biedt mensen die het overkomt houvast en structuur en voor werkgevers een mogelijkheid om langdurige uitval te verkorten. Een werknemer ligt er bij overspanning/burn-out gemiddeld 240 dagen (gedeeltelijk) uit en dat kost een bedrijf 315 euro per dag. Een win-win situatie dus!