De wereld staat op zijn kop en dat leidt tot verandering, creativiteit en snelle aanpassingen.

Iedereen wordt hier mee geconfronteerd. Blijf zoveel mogelijk thuis is het devies. Op zo’n moment is er geen keuze meer en wordt de wereld heel klein. Althans, in eerste instantie.

Veel keuzemogelijkheden vallen namelijk weg. Ik schrijf ‘in eerste instantie’ want ook binnen de vier muren van je huis kan je het leven op tal van manieren vormgeven. En daar ontstaan vanzelf nieuwe keuzemogelijkheden en nog prominenter; de adviezen. Hoe breng je structuur in jouw dagen, wat zijn goede werkplekken, hoe hou je contact met je collega’s, welke online platforms deugen, hoe ver gaat je bemoeienis met school, hoe pak je het aan met pubers, hoe hou je het aangenaam thuis, wel of niet vaak naar het nieuws kijken, hoe hou je jezelf fit etc. etc.

Lang leve het digitale tijdperk en de creativiteit die dat met zich meebrengt. Tegelijkertijd slaat de sociale vergelijking toe. We gaan kijken hoe anderen het doen en op social media lijkt het alsof iedereen het altijd net iets beter voor elkaar heeft dan jij. Dat levert weer stress en  druk op in deze toch al zo stressvolle en angstige tijd.

Vanochtend zei iemand tijdens de coaching: “ik geniet stiekem ook wel van de rust, het samenzijn, het gezellig samen chillen. We leven dus eigenlijk als een soort pensionado’s“. Beetje suf dus zei ik. En daar schrok ze van: “ja eigenlijk wel want dat is toch belachelijk als je eind 20 bent”. Ik: “ja want dan zit je in de bloei van je leven en moet je alles pakken wat je kunt pakken en eruit halen wat erin zit en moet je genieten….”. Ze moest lachen want hier wringt de schoen. Altijd meer willen, perfect willen doen/zijn en zich afvragen wat anderen van haar vinden. Dit gaf haar stof tot nadenken. In ieder geval het blij zijn met de modus die zij gevonden heeft en nadenken wat zij ervan mee wil nemen als het leven weer ‘normaal’ is.

Kortom, ook in deze crisis tijd is het van belang trouw te blijven aan wie je bent en wat jij en/of jouw partner/gezin nodig hebt. Wat past er op dit moment goed bij jullie en hoe houden jullie het goed. Vaar je eigen koers!